Fler hårda straff för vitrysk opposition

26 maj 2011   Artiklar | Vitryssland

Mikola Stakevich och Dzmitry Us, båda två oppositionella kandidater i presidentvalet 2010, dömdes idag för “massupplopp” efter valet den 19 december 2010. Mikola Statkevic, ledare för det socialdemokratiska partiet, dömdes till sex års fängelse i ett högsäkerhetsfängelse. Dzmitry Us, oberoende oppositionell kandidat, dömdes till 5,5 års fängelse. Samtidigt dömdes en tidigare polis till 5,5 år.

En domstol i Minsk fällde i dag sju oppositionella för “massupplopp”. Mikola Statkevic, ledare för det socialdemokratiska partiet, dömdes till sex års fängelse i högsäkerhetsfängelse. Dzmitry Us, oberoende oppositionell kandidat dömdes till 5,5 års fängelse. Alaksandr Klaskouski, en före detta polis som greps på kvällen på valdagen den 19 december efter att han försökt skydda människor från att bli slagna av polisen, dömdes till fem års fängelse – även han i ett högsäkerhetsfängelse.

Dessutom dömdes ytterligare ett antal politiskt aktiva för “massupplopp”: Alaksandr Kvitkevich dömdes till 3,5 års fängelse, Dzmitry Bulanau och Artsiom Hrybkou till tre års fängelse i ett högsäkerhetsfängelse och Andrej Pazniaj till två år av inskränkt rörelsefrihet.

Riksåklagaren hade yrkat på att de två oppositionella presidentkandidaterna skulle dömas till åtta respektive sju års fängelse. Han hade också yrkat på 8,5 års fängelse för Alaksandr Klaskouski och fyra års fängelse för de övriga.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.