Batkivsjtjyna kritiserar den ukrainska regimen

13 maj 2011   Artiklar | Ukraina

Julia Tymosjenkos ansökan om att resa Kharkov den 17-18 maj för att träffa väljare och partiaktivister avslogs under torsdagen. Den ukrainska riksåklagarens vägran att lyfta oppositionsledarens reseförbud kommer strax efter att Hryhoriy Nemyria, vice partiledare för Batkisjtjyna och före detta vice Premiärminister, anklagat den ukrainska regimen för att bryta mot Europarådets krav.

”Den nuvarande administrationen kan inte, och har ingen rätt att, vränga lag för att slå ner på politiska motståndare eller hindra oppositionell verksamhet” menade Hryhoriy Nemyria. ”De har ingen rätt att manipulera vallagar, begränsa mötesfriheten eller att använda den ukrainska säkerhetstjänsten för att skrämma aktivister och för att kontrollera rättssystemet”

”Det var mer än ett år sedan som Janukovytj godkände en handlingsplan och utfärdade ett flertal direktiv till regeringen. Av dessa 22 punkter hade endast tre verkställts helt och hållet och ytterligare tre till viss del (om än försent). Framstegen när det gäller övriga direktiv har dessvärre varit obetydliga, om ens några”.

Inför ordförandeskapet i Europarådets ministerråd har ukrainska myndigheter sagt sig vilja prioritera ”att stärka och utveckla lokal demokrati” och ”mänskliga rättigheter och rättssäkerhet som del av Europas demokrati och säkerhet”. Hryhoriy Nemyria menar att detta är löjeväckande. ”De pinsamma lokalvalen 2010 följde inte OSCE och Europarådets standard. Trots högtflygande proklamationer avsedda att skönmåla den ukrainska Potemkindemokratin syntes försämringarna genom att Ukraina flyttades ner i flera internationella rankingsystem. ”

Hryhoriy Nemyria menar att de ukrainska myndigheterna under den årslånga förberedelsen inför ordförandeskapet misslyckats med att skapa varaktiga reformer och förbättra Ukrainas bristfälliga rättssystem samt att man ”önskar hindra den lavin av tusentals ansökningar från ukrainska medborgare till Europadomstolen”. I detta avseende, menar han, tillhör Ukraina ’topp fem’ av Europarådets 47 stater.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.