Äntligen – Ratko Mladic har gripits

26 maj 2011   Artiklar | Balkan | Europeiska Unionen | Serbien | Utrikespolitik

Gripandet av den serbiska militära ledaren Ratko Mladic välkomnas av ett stort antal ledare i det internationella samfundet. Ratko Mladic var av den Internationella krigsförbrytartribunalen för tidigare Jugoslavien (ICTY) åtalad för krigsbrott. Han har varit på flykt undan rättvisan i närmare 16 år. “Ratko Mladics gripande är bevis för att den serbiska ststen är beredd att uppfylla alla sina internationella skyldigheter, liksom nationell lagstiftning”, sa Suzana Grubješic, Vice ordförande för G17 Plus – Stiftelsens ena systerparti i Serbien. Hon tillade att de som anklagats för de värsta krigsförbrytelserna måste alla ställas inför rätta.

“Vi gratulerar Serbien och president Boris Tadic till att Ratko Mladic har gripits. Det är väldigt viktigt, det innebär att vi kan avsluta ett tragiskt kapitel i Europas historia” menade utrikesminister Carl Bildt. OSSE: s ordförande, Litauens utrikesminister Audronius Ažubalis välkomnade gripandet av Ratko Mladic som “ett mycket viktigt steg mot rättvisa och regional försoning”. Så gjorde även Jerzy Buzek, ordförande i Europaparlamentet som förklarade:

“Jag välkomnar gripandet av Ratko Mladic och gratulerar de serbiska myndigheterna. Gripandet är goda nyheter för Serbien, för stabiliteten i regionen och ger ny energi åt Serbiens anslutningsprocess till EU. Arresteringen är ett övertygande bevis på att Serbien drar sitt strå till stacken i samarbetet med ICTY.”
Jerzy Busek pekade på det faktum att krigsförbrytaren Goran Hadzic fortfarande är på fri fot. Han menade att “alla tänkbara ansträngningar bör göras för att arrestera Hadzic och ställa honom inför rätta”.

Serge Brammertz, åklagaren ICTY, uppgav att gripandet visar på ett väl utfört arbete av “det [serbiska] Nationella säkerhetsrådet och Serbiens Action Team … Vi tackar dem för att de uppfyllt sina förpliktelser gentemot Tribunalen och rättvisan. Vi vill också påminna om det stöd som det internationella samfundet svarat för i samband med gripandet av Ratko Mladic.” Serge Brammertz menade att gripandet kommer att ha en positiv inverkan på försoning i regionen: “Idag är också en viktig dag för internationell rättvisa. Ratko Mladic’s gripande är ett tydligt tecken på acceptans och förankring av internationell straffrätt. Dagens händelser visar att personer ansvariga för allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter inte längre kan räkna med straffrihet. ”

Ratko Mladic är åtalad för brott som omfattar:
• mord på närmare 8.000 bosniska muslimska män och pojkar i Srebrenica 1995.
• mord, förföljelser, tvångsförflyttningar, frihetsberövanden och misshandel av bosniska muslimer och bosnienkroater under utrensningen av dessa personer från territoriet som kontrollerades av Republika Srpska.
• terrorkampanjen som innebar beskjutningen och prickskytte på civila i Sarajevo, utfört av bosnienserbiska styrkor under Ratko Mladic’s befäl och kontroll som ledde till dödade och sårade av tusentals, däribland många kvinnor och barn;
• gisslantagande av FN:s militära observatörer och fredsbevarande personal i maj och juni 1995. (Källa: ICTY)

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.