Två års fängelse för vitrysk opposition

26 april 2011   Artiklar | Vitryssland

Det blev två års fängelse för Zmitser Bandarenka , samordnare för den demokratiska rörelsen Europeiska Vitryssland och medarbetare till Andrey Sannikau, en av de tidigare oppositionella kandidaterna i presidentvalet 2010.

Domen mot Zmitser Bandarenka meddelades i dag av en domstol i Minsk. Bandarenka är samordnare för den demokratiska rörelsen Europeiska Vitryssland och medarbetare till Andrey Sannikau, en av de tidigare oppositionella kandidaterna i presidentvalet 2010. Zmitser Bandarenka dömdes till två års fängelse. Han anklagades för att ha organiserat och förberett, alternativt ha deltagit i, aktiviteter som strider mot den allmänna ordningen, i enlighet med artikel 342 § 1 i den vitryska lagen. Straffet blev två års fängelse. Företrädare för OSSE och EU-diplomater var närvarande vid domstolsförhandlingen.

Zmitser Bandarenka, 47 år, var en av initiativtagarna år 1997 till att underteckna Charta97, en namninsamling mot diktaturen i Vitryssland. Allt sedan den tiden har han varit en av ledarna för Charta97 och företrädare för den oppositionella rörelsen Europeiska Vitryssland. Zmitser Bandarenka greps den 19 december 2010, under demonstrationerna efter valet och har sedan dess hållits arresterad.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.