Oppositionen protesterar i Azerbajdzjan

26 april 2011   Artiklar | Azerbajdzjan

Inspirerade av upproren i Mellanöstern och Nordafrika, genomfördes nyligen en demonstration i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Detta var en i en rad protestaktioner mot den alltmer hårdföra regimen som man lyckades genomföra trots omfattande motåtgärder från polisen och säkerhetstjänsten

Bakom aktionen stod Public House, en paraplyorganisation som enar den demokratiska oppositionen och som bildades i protest mot resultatet efter parlamentsvalet i november 2010. Hjalmarsonstiftelsens samarbetsparti, National Independence Party of Azerbaijan (NIPA), är ett av fyra partier i Public House.

– 120 demonstranter greps och av dessa har 65 dömts i domsstol, säger Elshan Mustafayev, internationella sekreterare för NIPA.

Ett flertal av NIPA:s medlemmar fanns bland de arresterade. Vid demonstrationen greps två svenska journalister. De deporterade senare ur landet. Svenskorna arbetade med en dokumentärfilm om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet (DN.se).

– Flera personer skadades allvarligt i demonstrationen, säger Elshan Mustafayev.

– Dagen före demonstrationen sökte polisen igenom hemma hos Ali Orujov, NIPA:s informationssekreterare. Och dagen efter fördes han till polisstationen. Åtal har väckts mot honom men ingen formell åtalspunkt har ännu tillkännagivits.

– Situationen i landet är svår och folkets missnöje växer för var dag, säger Elshan Mustafayev och fortsätter:

– Regimen försöker stävja missnöjet med våld och förtryck. Något som kan resultera i sociala oroligheter och revolution i Azerbaijan.

Personal från Jarl Hjalmarson Stiftelsen befann sig i Baku 15 -17 april för att hålla en konferens om eftervalssituationen i landet, i samarbete med NIPA.

Azerbajdzjan är ett Icke-fritt land och en betydande olje- och gasexportör, enligt Freedom House. Mediafriheten minskade mellan 1998 och 2010 (Democracy index 2010, Economist Intelligence Unit).

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.