Cyberattack på ryska hemsidor

8 april 2011   Artiklar | Ryssland

Två av Rysslands mest populära webbplatser, LiveJournal och den oberoendende oppositionstidningen Novaja Gazetas hemsida har under senaste veckan legat nere, efter att hackare attackerat tidningarna servrar. LiveJournal.ru är ett av ryska internets största debattfora för öppna politiska diskussioner, med ca 4 miljoner användare.

Säkerhetsexperter spekuler i att Alexei Navalny är målet för IT-attackerna på LiveJournal. Alexei Navalny har en mycket välbesökt blogg mot korruption på LiveJournals webbplats. Han har under de senaste veckorna fått stor internationell uppmärksamhet i de amerikanska tidningarna New York Times och New Yorker Magazine.

Många av Rysslands oppositionspolitiker och aktivister har sina bloggar på LiveJournal, där de sprider sina idéer och information om aktiviteter samt kommenterar aktuella händelser.

“LiveJournal är en frizon, och detta är en rent politisk attack inför parlaments- och presidentvalet.” sa oppositionspolitikern Boris Nemtsov Finam FM-radio denna vecka.

LiveJournal är nu igång som vanligt. Dock har en cyberattack genomförts mot Novaja Gazeta, en av Rysslands största oberoende tidning. Tidningens hemsida är för närvarande oåtkomlig.Webplatsen kommer att flyttas till en annan host, enligt Dmitri Muratov, chefredaktör för tidningen. Han säger också att tidningen utsatts för attacken på grund av sin undersökande journalistik och för sitt nya projekt Online parlamentet – Runet. Runet är det ofta använda namnet för den ryska internet. Nätet är jämförelsevis fritt från statlig kontroll och används flitigt av oppositionella.

Syftet med Online-parlament-projektet är att skapa ett slags alternativt parlament med bloggare som deltagare exempelvis tidigare oljemagnaten Michail Chodorkovskij och anti-korruption förkämpen Alexei Navalny.

Dmitri Muratov menar att attacken på tidningens hemsida bör utredas av polisen i enlighet med den ryska lagen; som garanterar säkerhet och skydd på Internet. Varje form av IT-attacker är ett brott i enlighet med artikel 273 i strafflagen och kan leda till fängelse i högst sju år.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.