Carl Bildt varnar Lukasjenko

15 april 2011   Artiklar | Utrikespolitik | Vitryssland

Utrikesminister Carl Bildt varnar Vitrysslands president Lukasjenko för att utnyttja bombattacken i tunnelbanan i den vitryska huvudstaden, för påhopp på den politiska oppositionen.

“Denna typ av angrepp bör hanteras i laga ordning. Hot och rädsla är inte en framkomlig väg, inte ens för att hantera terrorbrott. Han borde vara medveten om att vi noga följer och noterar ifall han använder dådet som ursäkt för att ytterligare intensifiera förtrycket,” sa Carl Bildt till EU Observer den April 14, 2011.

På fredagen avled den 13: e person i sviter av skador från explosionen. För närvarande behandlas ytterligare 161 personer på sjukhus i Minsk, 21 av dem med svåra skador.

Enligt den allmänna åklagaren har fem personer gripits misstänkta för delaktighet i bombdådet på Kastrychnitskaya tunnelbanestation. Två av dem har överförts till fängelse. Myndigheterna har inte avslöjat namnen på de misstänkta, endast några detaljer: alla är vitryska medborgare och under 30 år.

Efter bombdådet den 11 april har KGB besökt de oberoende tidningarna Nasha Niva och Narodnaya Volia. Dessa har tvingadets avlägsna material, om explosionen, som hade publicerats på webben. Journalisterna på Nasha Niva tvingades exempelvis att avlägsna en video som filmats nära tunnelbanan bara några minuter efter explosionen.

Ministeriet för Information har skickat officiella varningar till ett antal oberoende tidningar. Ministeriet hävdar att tidningarna har publicerat otillförlitlig information om terrorattacken. Till exempel rapporterade man att vissa offer låg kvar i tunnelbanan till sen kväll. Detta betyder att svårt skadade människor fortfarande fanns på stationen då president Lukasjenko besökte platsen efter explosionen. Enligt ministeriet för information, kan denna sorts otillförlitlig information skada statliga myndigheter och vitryska samhällsintressen.

Det bör noteras att varken Justitieministeriet eller Informationsministeriet reagerade när de statliga medierna förtalade och misskrediterade den demokratiska oppositionen genom att anklaga dem för att ha något med explosionen att göra.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.