Tortyr av vitrysk opposition

1 mars 2011   Artiklar | Vitryssland

Alaksiej (Ales) Michalevic arresterades under demontrationerna i Minsk den 19 december förra året men släpptes den 19 februari. Efter en tids tystnad berättar han nu om olika slags tortyr och lagvidrig behandling som han utsatts för av KGB. Detta inkluderar allt från förhör utan att Michalevic tillåtits ha advokat närvarande till att han hängts upp i handbojor och fått stå utomhus i kyla.

Michalevic släpptes från KGB:s fängelse på villkor att han skulle samarbeta med KGB. Ett samarbete som han alltså avbrutit i och med den presskonferens som han höll på måndagen i Minsk. I ett skrivet uttalande förklarar Michalevic: “Trots att jag, Ales Mikhalevich, en presidentkandidat i 2010 års presidentval, är bunden av ett skriftligt avtal om att inte offentliggöra undersökningsmaterial, anser jag det vara min plikt att berätta vad som drabbar de fängslade i KGB fångläger.” Han berättar detaljerat om vad som hänt och skriver att han uppfattat att samma slags tortyr använts mot även andra oppositionella i KGB:s fängelse. 

Alaksiej Michalevic berättar bland annat om hur maskerade vakter den 10 januari “släpade mig från cellen, satte handbojor på mig, lyfte mig med armarna upp och huvudet ner mot betonggolvet … De släpade mig ned för en spiraltrappa till källaren. När mina armar vridits bakom min rygg så långt uppåt som möjligt, tills mina leder började knaka, sa de till mig att jag måste göra allt de begär av mig. De höll mina armar i denna ställning under en lång tid och sköt dem högre och högre upp tills jag sa att jag skulle följa alla deras krav.”

Läs vad människorättsorganisationen Charta97 publicerar om Alaksiej Michalevics presskonferens

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.