Kampanj mot hela vitryska civilsamhället

8 mars 2011   Seminarier | Utrikespolitik | Vitryssland

“Situationen i Vitryssland är inte ny men den har förvärrats”, förklarade Stefan Eriksson, svensk ambassadör i Minsk när han på tisdagen talade på ett seminarium arrangerat av Hjalmarsonstiftelsen. Seminariet leddes av Christian Holm, moderat riksdagsledamot och ledamot av Hjalmarsonstiftelsens styrelse, med många egna erfarenheter från Vitryssland.

Ambassadör Stefan Eriksson.

Stefan Eriksson förklarade att han bedömer att beslutet kom från president Alexandr Lukasjenka att brutalt slå till mot den politiska oppositionen på valdagen den 19 december, 2010. “Men många faktorer samverkade sannolikt” slog han fast. Kanske var det KGB som oroats av den mindre liberalisering som de politiska partierna upplevde under månaden före valet? En liberalisering som bland annat innebar att oppositionens kandidater fick tid att presentera sina budskap i tv.

– I dag är det frågan om en kampanj mot hela civilsamhället i Vitryssland, sa Stefan Eriksson.

Han menade dock att efter den första månaden (efter valet) så har oppositionen och övriga aktivister börjat hämta sig från chocken och rädsla.

På en fråga om vad som kan göras för att hjälpa Vitryssland svarade Stefan Eriksson bland annat att ekonomiska sanktioner “är kluriga”. De måste noga avvägas och övervägas. Han menade samtidigt att det är viktigt att nå ut till nya grupper vitryssar: Den grupp som i dag vare sig är aktiv inom oppositionen eller är anhängare av presidenten.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.