Julia Tymoshenko tillåts besöka Bryssel

21 mars 2011   Artiklar | Ukraina

Ukrainas Riksåklagarens har utfärdat utresetillstånd för Julia Tymoshenko, landets tidigare premiärminister och ledare för oppositionspartiet Batkivshchina. Hon kommer att besöka Bryssel 23-25 mars. Tymosjenko har tidigare vid upprepade tillfällen ansökt om tillstånd att få resa till Bryssel men nekats att lämna landet med hänvisning till att hon är under husarrest. I Bryssel ska Julia Tymosjenko närvara vid ett European People’s Party (EPP) toppmöte.

Julia Tymosjenko är anklagad för förskingring av pengar som Ukraina mottagit i enlighet med Kyotoprotokollet och som som är avsedda för miljöprogram. Dessutom är hon anklagad för förskingring av statliga medel i samband med upphandling av ambulanser. Hon riskerar upp till fem års fängelse. Anklagelserna mot henne är med största sannolikhet ett led i regimens försök att hålla henne borta från den politiska arenan inför parlamentsvalet i september nästa år och presidentvalet 2015.

Läs vad CNBC skriver om besöket

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.