Julia Tymoshenko tillåts besöka Bryssel

21 mars 2011   Artiklar | Ukraina

Ukrainas Riksåklagarens har utfärdat utresetillstånd för Julia Tymoshenko, landets tidigare premiärminister och ledare för oppositionspartiet Batkivshchina. Hon kommer att besöka Bryssel 23-25 mars. Tymosjenko har tidigare vid upprepade tillfällen ansökt om tillstånd att få resa till Bryssel men nekats att lämna landet med hänvisning till att hon är under husarrest. I Bryssel ska Julia Tymosjenko närvara vid ett European People’s Party (EPP) toppmöte.

Julia Tymosjenko är anklagad för förskingring av pengar som Ukraina mottagit i enlighet med Kyotoprotokollet och som som är avsedda för miljöprogram. Dessutom är hon anklagad för förskingring av statliga medel i samband med upphandling av ambulanser. Hon riskerar upp till fem års fängelse. Anklagelserna mot henne är med största sannolikhet ett led i regimens försök att hålla henne borta från den politiska arenan inför parlamentsvalet i september nästa år och presidentvalet 2015.

Läs vad CNBC skriver om besöket

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.