Val i Uganda

21 februari 2011   Artiklar | Uganda

Den 18 februari 2011, gick Ugandas befolkning till valurnorna för att välja president och parlament. Detta var andra gången sedan 1986 som Uganda valde ledare inom ramen för ett flerpartisystem. International Democrat Union är kritisk till valet. Man menar att valet “by all standards [were] not free and fair”. IDU anser bl.a. att valsystemet behöver reformeras samt att det måste bli slut på att polis och militär hotar oppositionella. Biståndsminister Gunilla Carlsson menar att “valet inte uppnått de krav och kvaliteter vi förväntat oss”.

Efter långa perioder av diktatur och instabilitet samt seger i ett gerillakrig tog National Resistance Movement (NRM) makten. Ett icke-partianknutet system inrättades 1986 under nuvarande president Yoweri Museveni.

2005 hölls en konstitutionell folkomröstning och flerpartisystem återinrättades. Ett år senare fick oppositionens kandidat 37 procent av rösterna. Frågan är nu ifall oppositionen kan bättra på detta resultat i årets val. Både genomförandet och resultatet av valet blir en viktig indikation på hur Ugandas flerpartistsystem fortsatt att utvecklas.

Läs vad IDU skriver om valet

Läs vad biståndsminister Gunilla Carlsson säger om valet

Läs mer om Uganda på IRI:s hemsida

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.