Första domen har fallit i Vitryssland

19 februari 2011   Artiklar | Europeiska Unionen | Vitryssland

Vasil Parfiankou, som var en del av presidentkandidaten Uladzimir Niakliajeu (Tell the Truth) kampanjenteam dömdes den 17 februari till fyra ås fängelse. Han anklagades för att ha begått brott enligt paragraf 2 artikel 293 i den vitryska strafflagen – “mass upplopp”. Dessutom fick han böter på närmare $ 5000. Vasilij Parfenkov påstods ha gjort åverkan på statlig egendom, dvs krossat glas på en regeringsbyggnad vid Frihetstorget, under protesterna efter presidentvalet den 19 december förra året.

Vasil Parfiankou var den förste att ställas inför rätta av alla de som arresterades efter demonstration i Minsk. “Totalt 42 personer, inklusive ordföranden i United Civil Party (UCP) Anatoly Liebedko, fem tidigare presidentkandidaterna, och andra oppositionsledare, anklagas mass-upplopp”, skriver UCP på sin hemsida.

Vasil Parfenkov erkände sig delvis skyldig. När han tillfrågades av domstolen varför han deltog i demonstrationen, svarade han: “För att uttrycka mitt missnöje med det officiella valresultatet.” 
Den vitryska människorättsorganisationen Viasna kommentarer rättegången: 

“Domstolen har inte kunnat bevisa att Vasilij Parfenkov deltog i massupplopp, eller givit en förklaringar till varför han anklagades för konspiration Man har inte heller kunnat bevisa att Vasilij Parfenkov krossade glasdörrar, attackerade polismän och uppmanade andra medborgare att attackera regeringsbyggnaden. ”

Läs vad EU säger om domen

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.