Carl Bildt om Egypten och Internet

28 januari 2011   Artiklar

Utrikesminister Carl Bildt kommenterar utvecklingen i Egypten, där internet och sociala media stängts ner. “Jag har inte kunnat hitta något tidigare annat exempel på att detta hänt än Burma 2007. ” Han är oroad att detta kan innebära en “långsiktig indragning”.

“Under natten har utvecklingen i Egypten tagit en ny vändning i och med att myndighetn stängt ner Internet i en omfattning som närmast är unik. Jag har inte kunnat hitta något tidigare annat exempel på att detta hänt än Burma 2007. Egyptens framtid kan självfallet inte formas genom att stänga ner Internet – utan måste fornas genom att öpnna upp det politiska systemet. Jag har tidigare nämnt den avgörande betydelsen av presidentvalet i september i år. Att stänga ner internet kan i en situation som den i Egypten var direkt farligt. Fri informationstillgång är i det långa loppet långt bättre för förtroende och stabilitet än restriktioner och förbud. Åtgärder som denna som syftar till kortsiktig stabilitet kan mycket väl generera en mer långsiktig indragningar.”

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.