Våld mot vitryska oppositionen

22 december 2010   Artiklar | Vitryssland

Ett stort antal personer i Hjalmarsonstiftelsens två vitryska samarbetspartier har arresterats i samband med oppositionens protester som följde söndagens val. Partiledaren för UCP, Anatol Liabedzka greps när hans lägenhet stormades natten mellan söndagen och måndagen. Samtidigt har Ryhor Kastusiou, presidentkandidaten från Stiftelsens andra samarbetsparti, BPF, gripits. Man räknar med att totalt 10 000-20 000 personer deltog i demonstrationerna samt att minst 600 personer arresterats.

Vitryssland gick till val på söndagen den 19 december och resultatet blev det som den demokratiska oppositionen befarat: den statliga valkommissionen meddelade att Alexandr Lukasjenko blev omvald med 79,7 procent. Valdeltagandet angavs till 90 procent.

Redan på söndagskvällen protesterade oppositionen mot det som de menar riggade valet och makthavarna tog till våld för att stävja protesterna. En av de ledande oppositionskandidaterna, Uladzimir Niaklajeu, misshandlades så grovt att han tappade medvetandet. Han fördes till sjukhus varifrån han senare hämtades av polis. Minst en av författarna till boken Diaries of Dissidents (som nyligen givits ut av Hjalmarsonstiftelsen) har gripits: Ilya Bohdan. Det samma gäller ett flertal ungdomar som deltagit vid JHS-aktiviteter i Sverige.

Christian Holm, moderat riksdagsledamot, ledamot av Hjalmarsonstiftelsens styrelse och internationell valövervakare berättar: Efter att vallokalerna hade stängt samlades tiotusentals missnöjda vitryssar på Oktobertorget där myndigheterna slog till direkt. Demonstranterna började då vandra mot Självständighetstorget och parlaments- och regeringsbyggnaderna. Där håll flera oppositionella partiledare tal och fler och fler människor strömmade till. Snart anlände ett stort antal kravallpoliser beväpnade med sköldar och batonger. De började fösa undan och slå demonstranterna. Samtidigt anlände militärbussar och lastbilar som fylldes med gripna demonstranter som därefter fördes bort.

Husrannsakan har utförts i lokaler som tillhör oppositionen.

Läs artikel på Svenska Dagbladets ledarsida från 9/1 2011.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.