Diaries of Dissidents – Daily Routines in a Belarusian Prison

7 december 2010   Seminarier | Vitryssland

 Diaries of Dissidents – Daily Routines in a Belarusian Prison presenterades för en Svensk publik den 7 december. Dagen därefter presenterades boken i Riksdagen med riksdagens vitryska nätverk som värd. Boken är skriven av 15 vitryska oppositionella. De har alla fört dagbok under sin tid i fängelse – som oftast varat 10-15 dagar. Detta är ett återkommande straff som utdöms för allt från ”svordomar” till att hålla upp den vitryska vit-röd-vita flaggan.

Stanislau Bohdanovich och Andrei Sarotnik från Belarus Popular Front (BNF)n samt Yury Lavrentiev från United Civil party (UCP) berättade under bokpresentationen om hur det är att leva och verka politiskt i en diktatur. ”Jag var med på torget [oppositionen protesterade efter valet 2006 genom att tälta på Oktobertorget i Minsk] och arresterades” berättade Stanislau Bohdanovich. Han och övriga förklarade att det var många hundra oppositionella som dömdes till så kallad administrative detention.

 – Dom körde oss till Akrestsina [ fängelse] på kvällen, ungefär kl 22. Som vanligt samlade de in alla våra personliga tillhörigheter och kastade oss i en fuktig cell på botternvåningen, berättar Ales Kalita i boken.

 – Det är välkänt att utmaningar i livet antingen gör en person starkare eller bryter ner honom eller henne. När jag var i fängelset och stod där med ansiktet mot väggen tänkte jag att ‘det viktigaste just nu är att överleva tills dess jag får gå på toaletten. Sedan måste jag hålla huvudet kallt. Klarar jag av båda dessa saker är det fantastiskt bra – och jag kommer att överleva fängelsevistelsen’, förklarar Andrei Baranau (BNF) i boken. Många av författarna vittnar om hur politiska diskussioner i fängelset gjort dem om möjligt än mer övertygade om att det behövs en demokratisk förändring i Vitryssland.

Trots att författarna är fängslade för sin politiska verksamhets skull så genomsyras dagböckerna av en obändig optimism. Vare sig kyla, smuts, dålig mat eller inlåsning tycks fungera för att “knäcka” oppositionen: “I don’t know what is happening outside the prison. I don’t know who is still free. I am spending these ten days among people, who came through the therapy of sacrifice, and these are bright days among the bright people” förklarar Andrej Dynko i boken. Han är redaktör för tidingen Nasha Niva och arresterades på väg för att lämna mat till dem som protesterade och tältade på Oktobertorget i mars 2006.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.