Makedoniens plats i EU

17 november 2010   Europeiska Unionen | Makedonien | Seminarier

80-90 procent av makedonierna är för EU- och även Nato-medlemskap, förklarade Vasko Naumovski, vice premiärminister och EU-minister i Makedoniens regering när han den 17 november talade på ett frukostmöte arrangerat av Hjalmarsonstiftelsen. Det var med anledning av EU-kommissionens årliga utvidgningspaket, som presenterades den 8 november, som Vasko Naumovski talade om de framsteg som gjorts i Makedonien. ”Sverige välkomnar medlemsförhandlingar med Makedonien”, kommenterade UD och utrikesminister Carl Bildt när EU-rapporten släpptes.

En grupp av diplomater och moderata riksdagsledamöter var inbjudna att lyssna till Vasko Naumovskis syn på EU-medlemskap. Bilden han gav var mångfasetterad. Å ena sidan gör Makedonien framsteg främst på det politiska området, å andra sidan sätter Grekland fortfarande käppar i hjulet för medlemsförhandlingar. Det gäller namnet Makedonien, som även är namnet på en provins i Grekland:

– Det är som att Ryssland skulle motsätta sig att Europa kallas Europa eftersom en stor del av Europa finns i Ryssland. Eller att Moldavien inte får heta Moldavien eftersom det finns en provins i Rumänien med samma namn, sa Vasko Naumovski.

På frågan vad namnfrågan betyder för gemen man i Makedonien svarade han:

– Enligt opinionsundersökningar så svarar 80 procent att de tillfrågade att nationell identitet är viktigare än medlemskap i EU och Nato.

Vasko Naumovski tilla dock att visst är hans regering villig att kompromissa för att lösa namnstriden och detta hinder för EU-medlemskap. Och att man förresten redan gjort det när man 1995 ändrade sin flagga. Han var försiktigt optimistisk och förklarade att numera träffas premiärministrarna från de båda länderna för samtal. Detta var otänkbart för bara ett par år sedan. Något konkret har dock ännu inte kommit ut av detta.

– Men visst är vi villiga att kompromissa!

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.