Rundabordskonferens: Rysk opposition bildar koalition

17 oktober 2010   Okategoriserade

Fyra ryska oppositionspartier har nyligen initierat ett politiskt samarbete. Man räknar med att ha en gemensam kandidat i presidentvalet 2012. Två av partiledarna deltog i den nyligen av Hjalmarsonstiftelsen arrangerade årliga rundabordkonferensen om utvecklingen i Östra Europa. Även det kommande valet i Vitryssland diskuterades. Liksom utvecklingen i Ukraina.

Varje höst samlas en rad toppolitiker och analytiker från länderna i Östra Europa under en helg i Visby på Gotland. Diskussionerna på dessa konferenser är alltid informella, det vill säga ska inte citeras på annan plats. På detta sätt skapas ett öppet och konstruktivt debattklimat. Något som uppskattas av deltagarna.

På årets konferens, som hölls i mitten av oktober, diskuterades EU:s Östra Partnerskap (som omfattar Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland), utvecklingen i södra Kaukasus och vad som händer i Ryssland.

De ryska politiker som deltog var Mikhail Kasyanov, tidigare premiärminister och ledare för Peoples Democrat Union, samt Boris Nemtsov, tidigare vice premiärminister och ledare för organisationen Solidaritet – som bland annat arbetar mot korruption i det ryska samhället.

 

Läs mer om den politiska utvecklingen i Ryssland i nyhetsbrev 9/2010.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.