Litteraturpriset till frihetsvännen Mario Vargas Llosa

7 oktober 2010   Artiklar | Bokrecensioner | Latinamerika | Peru

Årets Nobelpris i litteratur tilldelas den peruansk-spanske författaren, journalisten och politikern Mario Vargas Llosa, med nomineringen ”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”.

Vargas Llosa har mer än bara kartlagt maktens strukturer. Han har också själv tagit del av det politiska livet i Latinamerika och motsatt sig sociala experiment och populism genom ett starkt liberalt engagemang, såväl i hemlandet Peru som internationellt.

1990 ställde Vargas Llosa upp i presidentvalet i Peru som representant för centre right-koalitionen Frente Democrático. Vid sidan av Vargas Llosas parti Movimiento Libertad bestod koalitionen bland annat av Hjalmarsonstiftelsens samarbetsparti Partido Popular Cristiano. Han gick till val med en utpräglat liberal agenda, och stod upp för sina principer även när de uppfattades som kontroversiella. 

Vargas Llosa lyckades inte bli vald och har sedan dess fortsatt driva sina idéer utanför partipolitiken. Som uppskattad journalist och essäsist – och inte minst som romanförfattare – har han varit en stark frihetlig och antipopulistisk röst i den spanskspråkiga idédebatten.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.