Hjalmarsonstiftelsen på Bokmässan 2010

30 september 2010   Befria nätet | Samhälle | Seminarier
Under årets upplaga av Bok- och biblioteksmässan i Göteborg deltog Jarl Hjalmarson Stiftelsen med en monter på internationella torget och tre uppskattade seminarier. Samtliga aktiviteter fokuserade på yttrandefrihet på internet, och var en del av kampanjen Befria nätet!

På ett seminarium på Internationella torgets lilla scen med studenter som huvudsaklig målgrupp, diskuterade Hanif Bali, moderat riksdagsledamot, och Juras Stankevic, vitrysk oppositionspolitiker, de övergrepp och kränkningar av mänskliga rättigheter som dagligen begås på nätet av totalitära regimer. Juras bidrog med gripande ögonvittnesskildringar från situationen i Vitryssland, medan Hanif bland annat berättade om hur vi i Sverige rent tekniskt kan hjälpa oppositionella bloggare i diktaturer att nå ut med obekväma sanningar.  Samtalet leddes av Magnus Nilsson, moderat kommunalpolitiker från Solna.

Till nästa seminarium, som hölls på Internationella torgets stora scen, berikades panelen med Mary X Jensen, en av Moderaternas mest lästa bloggare med internet som profilfråga. Mary framhöll bland annat vikten av att Sverige och EU går i bräschen för ett fritt internet, och föregår med gott exempel.

Från vänster ses Mary X Jensen, Marie Söderqvist och Johan Norberg.

 
På mässans tredje dag fortsatte Mary X Jensen och Johan Norberg, liberal författare och debattör, på samma tema. En stor del av diskussionen kom att handla om hur internet och sociala medier påverkat det politiska klimatet i Sverige mot ökad transparens och snabbhet. Med en liknande utveckling i länder som Iran och Kina blir det allt svårare för regimerna att kontrollera sina medborgare. Kontakter knyts via nätet med likasinnade – både i det egna landet och internationellt – och dessa digitala informationsnätverk är ett av demokratins skarpaste vapen i ofria länder. Samtalet leddes av Marie Söderqvist.

Många besökte Bokmässan och JHS monter.

 
 
I Stiftelsens monter fanns böcker till försäljning, och ett studiematerial baserat på artiklar som under året publicerats på hjalmarsonstiftelsen.se/frihet delades ut till lärare och elever. Under de fyra mässdagarna letade sig många nyfikna besökare till montern för att diskutera yttrandefrihet på nätet och lära mer om Stiftelsens arbete.

 

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.