Rwanda – sett med andra ögon

28 april 2010   Afrika | Rwanda | Seminarier

Paul Rusesabagina

Ett samtal om utvecklingen i Rwanda var utannonserat inför det seminarium som Hjalmarsonstiftelsen arrangerade onsdag 28 april, 2010. Medverkande var Paul Rusesabagina (mannen som filmen “Hotel Rwanda” baseras på) och riksdagsledamot Christian Holm som nyligen gjort en studieresa till Rwanda. Seminariet kom delvis att illustrera hur svårt det är för tidigare stridande parter att sätta sig ner vid ett förhandlingsbord.

Å ena sidan sägs att Rwanda fortfarande är ett av världens fattigaste länder men att landet på fjorton år genomgått stora positiva förändringar vad gäller ekonomisk utveckling. Den rwandiska regeringen har ett tydligt fokus på att förhindra nya konflikter mellan olika folkgrupper.

Å andra sidan sägs att trots betydande internationella hjälpinsatser och politiska reformer har Rwanda fortfarande problem med respekten för mänskliga rättigheter. Så sent som för någon vecka sedan stängdes två oppositionella tidningar och oppositionella partier måste godkännas av myndigheterna.

Ingen förnekar folkmorden i Rwanda, men utvecklingen har gått framåt sedan dess, menade Christian Holm. Under sin vistelse nyligen i Rwanda kritiserade han stängningen av oppositionella tidningar. Rwandan News Agency citerade: “Swedish Moderate Party lawmaker Christian Holm said it was paramount that as the country prepares for elections, divergent views are allowed to be discussed openly.”

Under seminariet ställdes ett antal frågor av Rwandier som bland annat menade att filmen Hotel Rwanda inte ger en sann bild av verkligheten. Paul Rusesabagina svarade att det är frågan om en film och dessutom en film som han inte ansvarar för.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.