Nya ambassader på Balkan och i Kaukasus

21 januari 2010   Artiklar | Balkan | Kaukasus | Nyheter

Regeringen har i dag beslutat att förstärka Sveriges närvaron i Kaukasus och på Balkan genom uppgradering till ambassader av nuvarande sektionskanslierna i Pristina (Kosovo), Tblisi (Georgien), Chisinau (Moldavien) och Tirana (Albanien).

Fler sektionskontor i Västafrika görs också om till ambassader genom uppgradering av sektionskanslierna i Bamako (Mali), i Ouagadougou (Burkina Faso) och Monrovia (Liberia). Även i Kigali (Rwanda), La Paz (Bolivia), och i Phnom Penh (Kambodja) uppgraderas sektionskanslier till ambassader. Samtidigt stängs ambassaderna i Bratislava, Dakar, Dublin, Ljubljana, Luxemburg och Sofia.

– Inom ramen för det nära samarbete som råder mellan EU:s medlemsstater finns det utrymme för att utveckla nya former för hur de bilaterala kontakterna ska upprätthållas i framtiden, säger utrikesminister Carl Bildt i en kommentar som utrikesdepartementet sänt ut.

– Uppgraderingen av sektionskanslierna till ambassader är bland annat ett led i att stödja genomförandet av de svenskfinansierade biståndsinsatserna i de länder med vilka vi bedriver ett långsiktigt utvecklingssamarbete. En stärkt närvaro på plats är oerhört viktigt för genomförandet av ett effektivt, kvalitativt och resultatstyrt utvecklingssamarbete, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.