Vitrysslands vara eller inte vara … med i EU-samarbete

26 december 2009   Okategoriserade

Andrey Dmitriev, internationell sekreterare i det vitryska oppositionspartiet United Civil Party och dess vice ordförande Leu Marholin besökte nyligen Stockholm och Hjalmarsonstiftelsen. Båda deltog i ett lunchseminarium där även Anna Hammarlund Blixt, Vitrysslandhandläggare på Utrikesdepartementet, var med och förklarade EU:s Vitrysslandpolicy. Riksdagsman Christian Holm (M) ledde debatten om Vitryssland – Europas sista diktatur.

– Europa måste vara klarare med vilka förändringar man kräver av Vitryssland för ett utvidgat samarbete, förklarade Andrey Dmitriev.

Han vill se mer konkreta krav och var överens med Anna Hammarlund Blixt om att den vitryske presidenten Aleksandr Lukasjenko inte bör stå sida vid sida med EU-ledare vid toppmötet i maj om EU:s östra partnerskap – som formellt lanseras den 7 maj. Länder som berörs av detta initiativ är Ukraina, Moldavien, Vitryssland, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. Målet är, anser utrikesminister Carl Bildt, ett frihandelsområde, att på sikt avskaffa viseringstvånget, att ”hjälpa dessa länder med en bred och djup Europaintegration och, inte minst viktigt, en ambition att avdela mer finansiella resurser för att uppnå dessa mål”. Om Carl Bildts engagemang för Vitryssland sa Andrey Dmitriev:

– Det är viktigt för oss att den svenska utrikesministern talar öppet om förhållandena i Vitryssland.

Landets nymornade intresse för Europa – och i motsatt mån minskade intresse för Ryssland – hänger inte ihop med någon ideologisk omorientering utan med de dåliga finanserna i Ryssland, påpekade Leu Marholin.

EU fattades i höstas beslut om att ge den vitryska regimen en ny chans att närma sig unionen. Ett inreseförbud för en grupp vitryska politiker och tjänstemän hävdes temporärt. Prövoperioden har nu förlängts till i december och hamnar därmed på bordet under det svenska ordförandeskapet. Samtidigt har beslut även fattats om fortsatta sanktioner i ytterligare tolv månader (Det gäller bland annat ett vapenembargo.). Förhoppningen är att dessa förändringar leder till en positiv utveckling för demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland.

Men, förklarade Anna Hammarlund Blixt, ”vi tror inte att Aleksandr Lukasjenko är för demokrati”. Hon fick medhåll av de två vitryska gästerna som påpekade att i maj i år är det 10 år sedan ”de första politikerna försvann”. Och det förekommer fortfarande arresteringar av oppositionsledare, människorättsaktivister och oberoende journalister. Även om, repressalierna idag kan vara något mildare och som bland andra Europaparlamentet påpekat, de ”vitryska myndigheterna har gett två oppositionella tidningar tillstånd att tryckas och distribueras i landet”.

– Regimens repression blir mer och mer sofistikerad, förklarade Christian Holm.

Han var överens med övriga debattdeltagare att de 60 euro som det kostar för vitryssar att få visum till Schengenområdet är dyrt – allt för dyrt – för vanliga vitryssar. ”En lärare tjänar mellan 150 och 200 euro, berättade Andrey Dmitriev och Leu Marholin.

– Befolkningen behöver kunna besöka Europa för att se det positiva i EU, hävdade den förre.

Under seminariet framkom det också att Sverige är liberalt vad gäller tolkningen av undantagsreglerna i Schengenregelverket och att en stor del av de visum som utställs till vitryska medborgare kostar en symbolisk summa. Det gäller exempelvis de som reser till Sverige för att delta i aktiviteter inom ramen för utvecklingssamarbete. Vad gäller genomförandet av EU:s grannskapspolitik, där Vitryssland inte ingår av politiska skäl, påpekade Anna Hammarlund Blixt att Vitryssland ”därför får bara en bråkdel av de pengar som går till stöd för reformer i t.ex. Ukraina, Moldavien och andra grannländer”.

Text: Elisabeth Precht

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.