Vitryska oppositionen besökte Sverige

17 december 2009   Okategoriserade

Under två intensiva dagar i september besökte åtta oppositionsledare från Vitryssland Stockholm och Jarl Hjalmarson Stiftelsen. Samma dag som besökarna besökte svenska riksdagen misshandlades och greps oppositionella vid en demonstration i huvudstaden Minsk. De hade samlats för att markerade tioårsdagen av att två personer som motsatte sig landets ledning försvann. Utvecklingen i Minsk ledde till att Sverige som ordförande i EU protesterade.

I bilden från vänster Alaksandr Kazulin, Zhana Litvina och Anatoly Lebedko.

Att oppositionella i Vitryssland lever ett riskfyllt liv vittnade de åtta vitryska ledarna om under ett seminarium som anordnades av Hjalmarsonstiftelsen på torsdagen i Stockholm. Faktum är att den som tillhör en ”icke-registrerad” organisation kan fängslas i upp till två år. ”De flesta av oss här tillhör sådana organisationer” förklarade Alaksej Yanukevich från Belarusian Popular Front. De vitryska besökarna var överens om att visst tog landets ledare Aleksandr Lukasjenka några steg i rätt riktning när EU här för leden krävde att alla politiska fångar skulle släppas för att samarbete skulle komma till stånd. ”Men han går aldrig med på något som skulle kunna utmana hans auktoritet” förklarade Anatoly Lebedko, ordförande för United Civil Party. ”I hela två månader hade vi inga politiska fångar” sa Tatsiana Reviaka från människorättsorganisationen Viasna, med ett stort mått av cynism i rösten.


”Man frågar sig om Lukasjenko lyckats skapa en tidsmaskin för i Vitryssland känns det som om man vore i Sovjetunionen” sa Alaksandr Kazulin, tidigare socialdemokratisk ledare. Han förklarade att det politiska förtrycket åter ökat i landet och att man bland annat diskuterar en ny lag enligt vilken civila ska kunna arresteras utan beslut från en åklagare.”Vi har inte yttrandefrihet och ledarna ser journalister som progangandister” menade Zhana Litvina från det vitryska journalistförbunder.

Bilden som de vitryska gärna målade upp var mörk, ja nästintill becksvart.

Men vad kan EU och omvärlden göra för att hjälpa, frågade riksdagsledamot Christian Holm som ledde seminariet.
”Man kan kräva fria val för att ge krediter och lån” svarade Anatoly Lebedko och fortsatte:
”Man kan inte ha fria val utan politiska partier. Och man kan inte samtidigt ha politiska fångar.” Och så måste dödsstraffet avskaffas.

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.