Politiskt toppmöte om nordöstra Europa

18 december 2009   Okategoriserade

Överst ses Petro Poroshenko och till vänster Rasa Jukneviciene. I de små bilderna: Temuri Yakobashvili (överst) och Alexander Vershbow.

”Det informella utbytet av idéer mellan politiker och analytiker” svarar utrikesminister Carl Bildt på frågan vad han uppskattar med den årliga JHS-konferens i Visby om nordöstra Europa. Viktigt är också, säger han, att deltagarna kommer från ett geografiskt område där ”det händer mycket och där det finns betydande utmaningar i framtiden”. Ett 50-tal deltagare kom till Gotland 16-18 oktober för att diskutera allt från Östra Partnerskapet till Nato och EU. Deltagarlistan var fylld av ministrar och andra inflytelserika opinionsbildare.

Diskussionerna på dessa JHS-konferenser är alltid informella, dvs ska inte citeras på annan plats. På detta sätt skapas ett öppet och konstruktivt debattklimat.

– Det är inte bara frågan om sessionerna utan också om de samtal som förs i pauser och under middagar, förklarar Dag Hartelius, Sveriges ambassadör i Warszawa. Han var med för femte gången.

Många talade entusiastiskt om det nätverk av personer som byggts upp under åren. Att Andrius Kubilius och Rasa Jukneviciene, som varit med många gånger tidigare, kom även i år när de utsetts till Litauerns premiärminister respektive försvarsminister, påtalades av många som något positivt.

Print Friendly, PDF & Email

Pages: 1 2

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.