En majoritet av ryssarna valde att inte rösta i Dumavalet

19 september 2016   Nyheter | Ryssland

För första gången i den postsovjetiska historien valde en majoritet av de ryska väljarna att stanna hemma i stället för att gå och rösta. Den centrala valkommissionen offentliggjorde att det preliminära valdeltagandet var 48 procent och reagerade på rapporterade oegentligheter såsom att personer stoppade många valsedlar i valurnorna och karusellröstning. I de senaste sex valen låg det genomsnittliga valdeltagandet på över 60 procent.

Hälften av de 450 dumaledamöterna valdes i enmansvalkretsar, den andra halvan i proportionella val från partiernas kandidatlistor. Spärren i de proportionella valen hade sänkts från 7 till 5 procent. Centrala valkommissionens ordförande Ella Pamfilova uppgav att Enade Ryssland verkar vinna 140 mandat i statsduman genom partilistan och ytterligare 203 mandat i enmansvalkretsar. Bara tre andra partier verkar ha tagit sig över femprocentsspärren, alla lojala med Kreml och dess politik. Ryska federationens kommunistiska parti fick 13,45 procent, ultranationalistiska Rysslands liberaldemokratiska parti fick 13,24 procent och Rättvisa Ryssland 6,17 procent.

Nationella opinionsundersökningar hade förutspått att Enade Ryssland skulle segra, men undersökningar visade också på hög andel trötthet och likgiltighet bland väljare på grund av den ekonomiska nedgången och känslan av att verkliga alternativ till det styrande partiet saknas.

Det juridiska ramverket för val kan fungera som en tillräcklig grund, men situationen kring valet påverkades negativt av begränsningar av grundläggande friheter och politiska rättigheter, hårt kontrollerade medier och ett allt fastare grepp om civilsamhället konstaterar de internationella observatörerna i ett preliminärt uttalande.

”Valdagen förlöpte under ordnade former, men långtidsobservationer visade att utmaningar återstår för demokratiska åtaganden, speciellt vad gäller media, kandidatregistrering och juridiskt ramverk” sade ambassadör Jan Petersen, chef för OSSE/ODIHR:s långtids valobservationer.

 

Läs mer hos Radio Free Europe / Radio Liberty och OSSE

With 90 Percent Of Votes Counted, United Russia Set To Dominate State Duma

Despite Kremlin Drive For ’Honest’ Elections, Violations Spotted At Polls

Analysis: Reading Between The Lines Of Russia’s Duma Elections

Russian elections more transparent, but challenges to democratic commitments remain, International election observers say

Numbers Don’t Lie: Statistics Point To Massive Fraud In Russia’s Duma Vote

Print Friendly, PDF & Email

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.