Copyright Ilya Yashin (Solidarnost)

”Polisen använde batonger och avledningstaktik för att på söndagen avbryta en anti-Putindemonstration i centrala Moskva. Demonstrationen hade sanktionerats av myndigheterna men övergick i kaos”, rapporterade den brittiska tidningen The Telegraph. Oppositionsledaren Boris Nemtsov skriver på sin hemsida nemtsov.ru att ”enligt inrikesministeriet i Moskva greps 436 personer”, men oppositionen hävdar att listan är betydligt längre: cirka 650 arresterade. Tre oppositionsledare greps: anti-korruptionsförkämpe och bloggare Alexei Navalny, den liberale politikern Boris Nemtsov och vänsterledaren Sergej Udaltsov. Nemtsov släpptes efter att ha dömts till böter. De andra två andra oppositionsledare är fortfarande fängslade. (mer…)

I förra veckan meddelade den kroatiske president Ivo Josipovic att han sällat sig till gruppen europeiska ledare som tackat nej till att närvara vid ett toppmöte på Jalta i maj. En talesperson för presidenten förklarade att ett av skälen till beslutet är att man misstänker Ukraina för brott mot mänskliga rättigheter. Uttalandet gjordes efter att en talesman för ukrainska UD den 30 april förklarade att presidenterna i Österrike, Tjeckien, Tyskland, Italien och Slovenien har informerat Kiev om att de inte tänker delta i Jaltamötet i den 11-12 maj.

Bojkotten av Jaltamötet speglar en växande oro vad gäller den hungerstrejkande oppositionsledaren Julia Tymoshenko och behandling av henne i fängelset. Julia Tymosjenko dömdes i höstas till sju års fängelse för påstått maktmissbruk under hennes tid som premiärminister. Hon nekar till anklagelserna. (mer…)