Hans-Gunnar Adén (till vänster) och Gunnar Hökmark.

Gunnar Hökmark, Europaparlamentariker som nyligen besökt Azerbajdzjan i sin roll som ordförande för det politiska utskottet i Euronests parlamentariska församling och Hans-Gunnar Adén, tidigare ambassadör i Azerbajdzjan deltog på fredagen i ett seminarium om utvecklingen i Azerbajdzjan. 30-talet intresserade hade samlats för att lyssna och ställa frågor.

Hans-Gunnar Adén inledde med att hänvisa till en rad internationella index där Azerbajdzjan ”klassas” som ofritt och diktatur. Han påpekade att det azeriska samhället snarare går bakåt än framåt vad gäller exempelvis mänskliga rättigheter. Hans-Gunnar Adén berättade även om sina erfarenheter bland annat av hur religionen påverkar det azeriska samhället. Gunnar Hökmark förklarade hur viktigt det är att politiker från väst besöker Azerbajdzjan, men att man då även träffar regimkritiker. ”Detta ger kritikerna ett visst skydd” menade han. (mer…)

På måndagens tillkännagav Front for Change och tidigare premiärminister Julia Tymosjenkos parti Batkivschyna samt ytterligare fyra oppositionspartier att man ställer upp med en gemensam lista i valet till parlamentet som hålls den 28 oktober i år, rapporterar Kyiv Post.

”Vi har enats för att vinna parlamentsvalet i Ukraina, [och] för att åter bygga upp demokrati och rättvisa i Ukraina”, sa förste Oleksandr Turchynov, vice ordförande i Batkivschyna på en presskonferens. (mer…)

Azerbajdzjan| 18 april misshandlades den azerbajdzjanska journalisten Idrak Abbasov svårt av vakter från det statliga oljeföretaget SACAR när han försökte filma företagets anställda som rev hus i byn Sulutapa. Rivningen tycks  liksom många andra fastigheter i Azerbajdzjan ha föregåtts av expropriering för att ge plats åt nya statliga projekt. Ett antal internationella organisationer, såsom Reportrar utan gränser och PEN, har protesterat mot behandlingen av Idrak Abbasov. Det har även National Independence Party of Azerbaijan (NIPA) som är Jarl Hjalmarson stiftelsens samarbetsparti i Azerbajdzjan. (mer…)

För första gången utlyser Freedom House en foto- och konsttävling på tema: frihet, politiskt deltagande, mänskliga rättigheter och förtryck. Finalisternas verk kommer att visas och auktioneras ut på en välgörenhetsgala i Washington DC i samband med att rapporten Worst of the Worst 2012 presenteras. I rapporten beskrivs förhållandena inom politik och mänskliga rättigheter i de länder där förtrycket är som värst.

Läs mer om tävlingen

Kjell Albin Abrahamsson har läst Krister Wahlbäcks bok Baltisk Befrielse – svenska insatser för friheten. Han skriver uppskattande om den i

Skånska Dagbladet 13 april 2012

Samma artikel är även publicerad i Tempus nr 15/2012.

Under den gångna  helgen släpptes den vitryske oppositionsledaren Andrei Sannikau och en av hand medhjälpare från fängelse. Båda hade dömts för anstiftan och deltagande i ”massupplopp” i samband med presidentvalet den 19 december 2010.  (mer…)

Oppositionspolitikern Arseniy Jatseniuk  från Ukraina besökte Hjalmarsonstiftelsen och vara talare på ett frukostseminarium den 2 april, 2012. Riksdagsledamot Göran Petterson (M) skrev om detta på sin blogg.

Läs inlägget

Jan Blomgren skrev i Svenska Dagbladet från ett seminarium om utvecklingen i Ukraina som Hjalmarsonstiftelsen arrangerade den 2 april, 2012: Ukrainas president Viktor Janukovitj har i en politisk dom neutraliserat sin svåraste konkurrent Julia Timosjenko inför kommande parlamentsval. Men en annan oppositionsledare finns kvar och Arsenij Jatsenjuk hoppas att samarbetet med Timosjenko snart ska få Janukovitjs parti på fall.”

Läs artikel 

15 augusti, 2012till19 augusti, 2012

15-19 augusti anordnar Hjalmarsonstiftelsen en ideologiutbildning baserad på boken ”Principer för det fria samhället”. Deltagare är ungdomar från Balkan och Sverige.

18 augusti, 2012till22 augusti, 2012

18-22 augusti anordnar Hjalmarsonstiftelsen en ideologiutbildning baserad på boken ”Principer för det fria samhället”. deltagare är ungdomar från Kaukasus, Östra Europa och Sverige.