Ett europeiskt cybercenter s.k. EC3 vid Europol i Haag ska inrättas med start i januari 2013. Det föreslår nu EU-kommissionen. ”De ska bland annat varna EU:s medlemsländer om större hot samt hjälpa till i polisutredningar och samordna insatser med fokus på onlinebedrägerier, spridning av barnövergreppsbilder samt storskaliga cyberattacker på kritisk infrastruktur i EU” skriver EU-kommissionären Cecilia Malmström på sin blogg. (mer…)

Gunnar Hökmark, moderat europapolitiker förklarar i en tidningsartikel att Azerbajdzjan är ett sekulärt samhälle, ”som definierar sig till Europa men som på grund av oljepengarna ger eliten och diktaturfamiljen ett utrymme att på en gång bejaka Europa men förneka europeiska värden”. Han menar att detta ställer flera krav på det Europa som denna vecka kommer till Baku, bland annat att ”inte låta sig duperas av diktatur som använder sig av de fasader som oljerikedomen har byggt och försöker ge bilden av att man är en demokrati samtidigt som man förbjuder oppositionen att verka”.

Läs artikeln

I Svenska Dagbladet kritiserar ledarskribent Claes Arvidsson Eva Hamilton och SVT, för att vara allt för eftergivna gentemot regimen i Azerbajdzjan:  ”Under den svenska uttagningen var det tyst om det Baku som inte är schlagerglitter. Och medan Shaw mår illa nöjer sig Eva Hamilton på SVT:s festivalhemsida med meningen: ”Azerbajdzjan definierar sig själva som en demokrati, men i praktiken styrs landet i hög grad av presidentfamiljen”, samt en länk till UD:s hemsida …”

Läs ledaren

Hjalmarsonstiftelsen har en temasida om utvecklingen i Azerbajdzjan. En utveckling som inger oro vad gäller mänskliga rättigheter men även den politiska oppositionens möjligheter att verka.

Temasidan är tänkt att fungera som informationscenter för fakta om Azerbajdzjan.

Gå till temasidan

Stiftelsen har även arrangerat två seminarier om Azerbajdzjan

i Örebro den 16 mars

i Stockholm den 27 april

Stiftelsen har också publicerat en intervjurapport (mars 2012) om vad som händer i Azerbajdzjan. En uppdatering och om rapporten kan man läsa i Svensk Tidskrift (25 maj 2012).

Läs artikeln

18 april, 2012till19 april, 2012

Utrikesdepartementet, .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) och Sida arrangerar den första Stockholm Internet Forum on Internet Freedom for Global Development – SIF12 – en internationell konferens om hur friheten på nätet kan bidra till den globala utvecklingen. Utrikesminister Carl Bildt står som värd när inbjudna aktivister, beslutsfattare och företagsrepresentanter från hela världen förs samman i Stockholm den 18-19 april.

Läs mer på UD:s hemsida 

3 april, 2012
08:45till10:00

Jarl Hjalmarson Stiftelsen gästas av den ukrainske oppositionspolitikern och partiledaren Arseniy Jatseniuk, tidigare utrikesminister och talman. Jatseniuk är en av nyckelpersonerna i försöken att ena den demokratiska oppositionen i Ukraina inför kommande parlamentsval i oktober i år.

Rapporterna är många att den demokratiska utvecklingen i Ukraina går bakåt under president Viktor Janukovitj. Vad betyder då årets parlamentsval för Ukrainas framtid? Hur demokratiskt är dagens Ukraina? Hur arbetar oppositionen? Vilka politiska frågor engagerar människor?

Samtalet leds av riksdagsledamot Walburga Habsburg Douglas, som också är ledamot av Hjalmarsonstiftelsens styrelse och som nyligen besökte Ukraina i förhoppningen att få träffa den fängslade tidigare premiärministern Julia Tymosjenko. Hon och övriga kvinnliga parlamentariker stoppades dock utanför fängelset.

Kom och lyssna till Arseniy Jatseniuk som tar pulsen på den demokratiska utvecklingen
i Ukraina.

Hjalmarsonstiftelsen bjuder på frukost.

Datum: Tisdagen den 3 april, 2012
Tid: Kl 8.45-10.00
Plats: Stora Nygatan 30, Gamla Stan, Stockholm

Anmälan till info@hjalmarsonstiftelsen.se

I nyhetsbrev nr 3/2012 redogörs för den intervjurapport som JHS lanserat inför att Eurovision Song Contest går av stapeln i Baku i slutet av maj – ”Azerbajdzjan – i skuggan av en diktatur”.
Du kan även läsa om presentationen av Krister Wahlbäcks nya bok ”Baltisk Befrielse – svenska insatser för friheten, med efterord av Peeter Luksep.
En intervju med unga politiker från Ghana finns också med. De ingick i en grupp som besökte Sverige under en vecka i mars.

Läs nyhetsbrevet

Mustapha Ussif (vänster) och Anthony Puowele Karbo.

“Vi har lärt oss mycket om hur viktiga samhällets olika institutioner är för att demokratin ska fungera” förklarar Anthony Puowele Karbo, ordförande för NPP:s ungdomsorganisation i Ghana. Han och Mustapha Ussif ingick i en grupp unga politiker från Stiftelsens samarbetsparti i Ghana som besökte Sverige under en vecka i mars.Mustapha Ussif berättar om ett studiebesök på stadsbyggnadskontoret i Stockholm stad. Han är imponerad av att arbetet löper på även när den politiska ledningen i staden byts.
– Så är det inte hos oss i Ghana, förklarar han och säger att här har man något att lära. Det har flera besök i riksdagen och med riksdagsledamöter visat.
Anthony Puowele Karbo säger att han är imponerad av den stora tolerans som politiska motståndare i Sverige visar varandra. (mer…)

EU:s ministerråd beslutade i dag om nya sanktioner mot den vitryska regimen, som svar på förtrycket av den politiska oppositionen.
29 företag och 12 privatpersoner har lagts till listan med fler än 200 vitryssar som redan är svartlistad på grund av  delaktighet i förtryck och kränkningar av mänskliga rättigheter i sitt hemland. Personerna på listan är förbjudna att resa till någon av EU:s medlemsstater. Dessutom har deras och deras företags eventuella tillgångar inom Europeiska unionen frysts. (mer…)

På en ghanansk nyhetssida på nätet kan man läsa om samarbetet mellan JHS och NPP i Ghana. Artikeln skrevs i samband med att en delegation på NPP:s ungdomsförbund besökte Sverige.

Läs artikeln

Thomas Gür visar JHS-rapporten om Azerbajdzjan. Till vänster ses Fuad Muxtarli och till höger Gerald Knaus.

Hjalmarsonstiftelsen arbetar sedan närmare tio år med demokratiprojekt i Azerbajdzjan. En auktoritär regim där den politiska oppositionen bara tillåts verka på regimens snäva villkor. Samarbetspartner är National Independence Party of Azerbaijan (NIPA).

Inför Eurovision Song Contest, som hålls i Baku 26 maj, arrangerade JHS ett seminarium på Sverigemötet i Örebro den 16 mars samt presenterade en rapport om det politiska läget i landet. I seminariet deltog Fuad Muxtarli, tidigare internationell sekreterare i oppositionspartiet NIPA. Paneldeltagare var även Gerald Knaus, ordförande för tankesmedjan European Stability Initiative (ESI) med säte i Istanbul.

ESI ger under slutet av mars ut en rapport om det politiska läget i Azerbadzjan och bland annat  dess förhållande till Europarådet. Rapporten kommer att vara tillgänglig även via denna hemsida.

Seminariet var välbesökt och än fler tittade på det via direktsändning på nätet.

 

 

Samtalet om Azerbajdzjan på Sverigemötet den 16 mars leddes av Thomas Gür, välkänd politisk skribent och debattör. Mycket handlade om den politiska oppositionens roll och möjligheter att arbeta under president Aliyev och hans auktoritära regim. Hur journalister och media förföljs och idkar självcensur diskuterades också, liksom valfusk på olika nivåer. ”Man tror nästan inte att det är sant” var en av kommentarerna om hur det går till när kritiska röster tystas.

Läs rapporten

Se direktsändning av seminariet

 

 

 

Intervjurapport författad av Elisabeth Precht

Läs rapporten

Läs eller ladda ned rapporten (pdf)

Ipad