Den 26 maj hålls Eurovision Song Contest i Baku, Azerbajdzjan. Denna tidigare Sovjetstat leds i dag av en auktoritär president. Rättsordningen uppvisar allvarliga brister och godtyckliga arresteringar av politiskt oppositionella är inte ovanliga.
Hjalmarsonstiftelsen samarbetar sedan 2003 med National Independence Party of Azerbaijan (NIPA), ett av flera oppositionspartier som tillåts verka inom mycket snäva ramar.
På Sverigemötet i Örebro den 16 mars arrangerar JHS ett seminarium om Azerbajdzjan. Paneldeltagare är Fuad Muxtarov, politiskt aktiv från Baku samt Gerald Knaus, ledare för European Stability Initiative med säte i Istanbul. En JHS-rapport om Azerbajdzjan kommer också att presenteras.

Ofrihet på nätet

8 februari 2012   Vitryssland

Tillgången till internet har ytterligare begränsats i Vitryssland. Från början av januari är det i måga fall inte tillåtet att ”besök och/eller använda utländska webbplatser”. Överträdelse ger böter på upp till $125.
I lagen anges att ägare och förvaltare av internet-caféer och andra ställen som erbjuder tillgång till internet ska hindra användare från att besöka webbplatser som ligger utanför Vitryssland. Enligt vissa källor gäller de nya reglerna även delade anslutningar (till exempel i ett hyreshus) och privatpersoner som låter andra använda sina hemdatorer för att surfa på nätet.

Glöm inte Ukraina

8 februari 2012   Ukraina

Vid årsskiftet överfördes Julia Tymoshenko, tidigare premiärminister och partiledare för ukrainska Batkivshchyna, till ett fängelse cirka 500 km från huvudstaden Kiev. Detta skedde ”trots tydliga bevis på hennes allvarliga hälsotillstånd och det faktum att hon dittills hade vårdats på sjukavdelningen i häktet och inte kan röra sig utan hjälp” förklarar en talesperson för Batkivshchyna. Varken hennes familj eller hennes advokater informerades i förväg om förflyttningen. (mer…)

“Där framtiden är osäker finns det desto större möjligheter och större anledning att påverka” skriver Gunnar Hökmark om utvecklingen efter den Arabiska våren. Han menar att när “USA vänder sig inåt, både för att landet har egna inhemska problem och för att det råder en motvilja till engagemang i andra delar av världen, är det viktigt att EU kliver fram och tar sitt ansvar”. (mer…)