Tidningen Kiev Post rapporterar att företrädare för den ukrainska oppositionen planerar att samarbeta inför parlamentsvalet 2012. Enligt en överenskommelse, som lästes upp vid ett möte i Kiev den 22 januari, uppgavs att ”bara tillsammans kan vi uppnå ett gemensamt mål – att bekämpa diktatur och bygga ett rättvist och välmående land” . (mer…)

Ungdomskonferens i Ankara

24 januari 2012   Evenemang
17 februari, 2012till19 februari, 2012

Mellan den 17-19 februari anordnar Jarl Hjalmarson Stiftelsen i samarbete med den turkiska tankesmedjan Association for Liberal Thinking (ALT) en konferens om ideologi för universitetsstudenter i Ankara. Seminarierna utgår från Nigel Ashfords bok ”Principer för det fria samhället” och behandlar ämnen såsom mänskliga rättigheter, demokrati och tolerans. Konferensen leds av Thomas Gür, senior rådgivare för Jarl Hjalmarson Stiftelsen.

9 februari, 2012

Torsdagen den 9 februari anordnar Jarl Hjalmarson Stiftelsen och Olof Palmes Internationella Center ett endagsseminarium tillsammans med den svenska ambassaden i Ankara. Diskussionerna kommer framförallt beröra de politiska förutsättningarna att komma vidare på området, rättighetsfrågor och juridiska ramverk.

Från svensk sida deltar riksdagsledamöter från Moderaterna och Socialdemokraterna och från turkiskt håll deltar konstitutionella experter, journalister, akademiker, think-tankers och politiker från olika partier.

Freedom House släppte nyligen sin årliga rapport Freedom in the World – en global jämförelse av politiska och civila fri- och rättigheter. Årets rapport fokuserar bland annat på efterdyningarna av den arabiska våren.

Trots att många arabländer upplevde en markant förbättring under 2011, konstaterar Freedom House, är det fler länder i regionen som har gått i motsatt riktning. På plussidan märks Tunisien, Egypten och Libyen – länder där arabrevolterna inneburit stora steg i riktning mot demokrati. På minussidan märks länder som Syrien och Saudiarabien där regimerna skruvat upp förtrycket ytterligare för att stävja potentiella revolter. (mer…)

18-19 April arrangeras för första gången Stockholm Forum on Internet Freedom for Global Development.  Ansvariga för arrangemanget är det svenska Utrikesdepartementet, Stiftelsen för Internetinfrastruktur (. SE) och biståndsmyndigheten Sida.  Stockholm Forum har som mål att fördjupa diskussionerna om hur frihet och öppenhet på Internet främjar ekonomisk och social utveckling i världen. (mer…)

Myndigheterna i staden Viciebsk trakasserar anställda på Vitsebsky Kurier, den äldsta och för närvarande enda oberoende tidning i östra Vitryssland.

Sent på natten stoppade polisen och grep tidningens chefredaktör och en journalist som hade 10 000 exemplar av den senaste utgåvan av tidningen i bilen. (mer…)

Mikola Statkevitj, en av kandidaterna i presidentvalet i december 2010, har av myndigheterna i Sjklou, östra Vitryssland, dömts  till tre års fängelsestraff  på ”sluten anstalt”. Detta innebär att det sexåriga straff han dömdes till i maj förra året till hälften ska avtjänas i ett fängelse med extra hög säkerhet. (mer…)

Den 6 januari 2012 trädde ett tillägg till en lag i kraft som ytterligare begränsar tillgång till Internet i Vitryssland. Enligt Global Legal Monitor (amerikanska kongressens juridiska bibliotek) innebär det nya tillägget att man från Vitryssland begränsar ”besök och/eller använde av utländska webbplatser”. Överträdelse av dessa regler räknas som en förseelse och straffas med böter på upp till US $ 125. (mer…)

Nyhetsbrev nr 1/2012

10 januari 2012   Nyhetsbrev |

Arabiska våren kan utvecklas på två sätt, argumenterar Gunnar Hökmark.

Hjalmarsonstiftelsen arbetar i Azerbajdzjan där Eurovision Song Contest hålls i maj.

Ny hemsida har lanserats. Besök www.hjalmarsonstiftelsen.se.

Glöm inte Ukraina!

Läs nyhetsbrevet

Den 4 mars hålls presidentval i Ryssland. ”Hela miljön är odemokratisk” menar professor Anders Åslund på Peterson Institute i Washington DC. Han påpekar att många enskilda kandidater på falska grunder har förvägrats registrering för att få ställa upp i valet. Två miljoner underskrifter krävs för registrering. Tidigare har kandidater diskvalificerats trots att man samlat in nog antal underskrifter. Ytterligare ett odemokratiskt inslag är det faktum att regeringen kontrollerar medierna.

”Dessa val kan inte bedömas som legitima” skriver Anders Åslund.

Läs artikeln i sin helhet