Latinamerika i fokus

3 maj 2011   Argentina | Latinamerika | Seminarier

Marcelo Schrubbe.

Latinamerika – var blåser den politiska vinden? Var temat på ett seminarium som anordnades den 3 maj. Eduardo Quiñónez, ordförande för ungdomssektionen inom ARENA partiet i El Salvadors huvudstad San Salvador och Marcelo Schrubbe, lokalpolitiker i Blumenau och ordförande för ungdomsförbundet inom Democratas, i Brasilien gästade Sverige och Hjalmarsonstiftelsen. De berättade om sitt politiska arbete och utvecklingen i sina respektive länder.

– 61 procent av befolkningen är under 30 år och en tredjedel av dessa säger att de är intresserad av politik. Det är den gruppen som vi i ARENAs ungdomsförbund behöver nå ut till inför valet 2012, förklarade Eduardo QuiñóneHan berättade att de frågor som ungdomar i El Salvador i första hand säger sig vara intresserade av är: ekonomi, utbildning, miljö och säkerhet. Den senare frågan handlar om att gå säker för de kriminella gäng som är en realitet i bland annat huvudstaden San Salvador.

Riksdagsledamot Christian Holm inledde seminariet och gav åhörarna glimtar från en fact-finding-resa till Venezuela; där han bland annat träffat politiskt aktiva som är i opposition till president Hugp Chavez:

Eduardo Quiñónez.

– Oppositionen behöver stöd från andra länder men de oppositionella är väl medvetna om att det är de själva som måste göra jobbet i Venezuela, sa Christian Holm och berättade om ett rått klimat i landets fängelser. En politiskt aktiv som varit fängslad vid ett flertal tillfällen berättade bland annat hur andra intagna hade maskingevär inne i fängelset!

– Hugo Chavez har nationaliserat ett brasilianskt oljeföretag – utan någon som helst ersättning! förklarade Marcelo Schrubbe. Han var upprörd men inte förvånad över att den brasilianska presidenten inte protesterat.

Marcelo Schrubbe berättade om sitt arbete som kommunalpolitiker i staden Blumenau i södra Brasilien. Ett stort problem är trafiken.

-Vi tänker inför särskilda bussfiler [för att få fler att åka buss] men det är svårt att övertyga bilister att en av tre filer skulle försvinna för biltrafik.

Marcelo Schrubbe förklarade att Blumenau i år firar 160 års jubileum och fortsatte:

– Vi kan lära mycket av er här i Europa.

Marcelo Schrubbe och Eduardo Quiñónez var i Sverige för att göra just detta. Båda hade utsetts till JHS-stipendiater av International Democrat Unions (IDU) regionala organisation UPLA. Det var andra året i rad som ett stipendieprogram arrangerades för två gäster från Latinamerika. Programmet innehöll ett stort antal möten med politiska tjänstemän och Moderata riksdagsledamöter.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.