80-90 procent av makedonierna är för EU- och även Nato-medlemskap, förklarade Vasko Naumovski, vice premiärminister och EU-minister i Makedoniens regering när han den 17 november talade på ett frukostmöte arrangerat av Hjalmarsonstiftelsen. Det var med anledning av EU-kommissionens årliga utvidgningspaket, som presenterades den 8 november, som Vasko Naumovski talade om de framsteg som gjorts i Makedonien. ”Sverige välkomnar medlemsförhandlingar med Makedonien”, kommenterade UD och utrikesminister Carl Bildt när EU-rapporten släpptes.

En grupp av diplomater och moderata riksdagsledamöter var inbjudna att lyssna till Vasko Naumovskis syn på EU-medlemskap. Bilden han gav var mångfasetterad. Å ena sidan gör Makedonien framsteg främst på det politiska området, å andra sidan sätter Grekland fortfarande käppar i hjulet för medlemsförhandlingar. Det gäller namnet Makedonien, som även är namnet på en provins i Grekland:

– Det är som att Ryssland skulle motsätta sig att Europa kallas Europa eftersom en stor del av Europa finns i Ryssland. Eller att Moldavien inte får heta Moldavien eftersom det finns en provins i Rumänien med samma namn, sa Vasko Naumovski. (mer…)

Den 7 november 2010 gick Azerbajdzjan till val. Valet innebar inte några egentliga framsteg vad gäller demokratisk utveckling, menar Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE)och dess byrå för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR). Hjalmarsonstiftelsens samarbetspartners i Azerbajdzjan noterar att “I många vallokaler talade valkommittén om för väljarna hur de skulle rösta. På ett stort antal platser stoppade kommittémedlemmar själva ett flertal röstsedlar i valurnorna.”

Den centrala valkommittén meddelade att när 90 procent av rösterna var räknade hade regeringspartiet Yeni Azerbaycan (New Azerbaijan) utökat sin andel av de 125 platserna i parlamentet till över 70. Resterande platser tycks ha tillfallit andra partier som är lojala med regimen”, skriver Radio Free Europe/Radio Liberty. (mer…)

EU har fattat beslut om att medborgare i Albanien och Bosnien-Herzegovina ska kunna resa in i Schengenområdet utan visum. Man räknar med att regeln kommer att börja tillämpas någon gång före jul.

”Reglerna för visumfrihet är det bästa beviset för att reformer på hemmaplan lönar sig för det egna landets invånare och i förhållandet till EU. Detta kan vi bygga på för att främja reformer som behövs för att dessa två länder ska kunna förverkliga sina Europaaspirationer” sa Štefan Füle, kommissionär för utvidgning och grannskapspolitik. I och med detta beslut är det nu medborgare från fem länder på Balkan som kan resa fritt till Schengenområdet. 2009 fick medborgare i Makedonien, Montenegro och Serbien denna rätt.  (mer…)

Nyhetsbrev 9/2010

1 november 2010   Nyhetsbrev

Bilister och miljöaktivister – embryo till rysk proteströrelse?

  • Intervju med Tomas Bertelman, svensk ambassadör i Moskva.
  • Ryska oppositionen tar nya tag – tillsammans och mot korruption.
  • Inför valet i Moldavien den 28 november, 2010.
  • Kommer 7 december: Ny bok av och om fängslade oppositionella i Vitryssland.

Läs nyhetsbrevet